Bensiini- ja dieselkäyttöinen auto?

Tänä päivänä kuluttajat voivat valita monien eri autojen joukosta. Perinteiset bensiini- ja dieselkäyttöiset autot ovat edelleen suosiossa, mutta niiden lisäksi valittavana on myös sähköautoja, hybridejä ja kaasuautoja.

Mikä on paras käyttövoima?

Autojen käyttövoimista on puhuttu paljon viime vuosina. Enää valinta ei koske dieselin ja bensan väliltä päättämistä, vaan vaihtoehtoja on paljon muitakin. Se on hyvä kuluttajan ja myös luonnon kannalta. Luonnonystävät ovatkin alkaneet suosimaan sähköautoja, mutta toisaalta niiden hinnat ovat myös paljon normaaleja autoja korkeammat. Sen vuoksi sähköautot eivät sovi kaikille. Kustannusten ja vihreiden arvojen lisäksi esiin ovat nousseet sellaiset arvot kuin ekologisuus, auton ajo-ominaisuudet sekä ajoneuvon toimintasäde. Valinnasta tekee vaikeamman se, että kaikissa autotyypeissä on aina vain enemmän valinnanvaraa. Valintaa kannattaa siis pohtia pitkään ja kaikilta kannoilta.

Perinteiset diesel- ja bensiiniautot ovat edelleen suosittuja. Ne ovat kaikista suosituimpia monestakin syystä. Diesel kannattaa silloin, jos ajokilometrejä tulee vähintään 15 000 vuoden aikana. Dieselautojen kohdallakin voi kuitenkin olla ekologisempi ja tankata vähäpäästöistä dieseliä. Bensiiniauto taas on järkevä valinta silloin, kun autolla ajetaan alle 15 000 kilometriä. Bensiiniauton verot ovat dieseliä pienemmät, joten vähän ajavalle bensiinikäyttöinen auto tulee edullisemmaksi.

Kaasuauto, tai toiselta nimeltään kaasubensahybridi, sopii henkilöille, jotka haluavat edullisia polttoainekustannuksia ja ekologisuutta. Kaasuauto on melkein kokonaan päästötön, kun siinä käytetään biokaasua. Kaasuautoa varten täytyy kuitenkin olla lähellä kaasun tankkauspaikka. Kaasu on yksi edullisimmista polttoaineista. Kaasuautoista löytyy myös bensatankki. Se tarkoittaa sitä, että myös kaasuautot ovat hybridejä.

Erilaiset hybridit

Ladattava plug-in -hybridi on yksi käytetyimmistä hybrideistä. Hybridiautoa ladataan esimerkiksi kotona yön ajan ja seuraavana päivänä sillä voi huristella töihin. Sähköautolla ei kuitenkaan sinällään pääse kovin pitkää matkaa, joten se on parhaimmillaan kaupunkiajossa. Hybridi on hiljainen käyttöauto, mikä tekee ajamisesta miellyttävää.

Täyshybridi on hieman harvinaisempi hybridien muoto Suomessa. Täyshybridissä sähköä käytetään polttoaineen lisänä, sillä pelkällä sähköllä ei pääse pitkälle. Tällöin se soveltuu kaupunkiajoon. Täyshybridi lataa itse itseään, eli varsinaista akun latausmahdollisuutta siinä ei ole.

Täyssähköauto vaatii sen, että autoa pystyy lataamaan niin kotona kuin matkan varrella. Periaatteessa se sopii niin lyhyeen kuin pitkään ajoon. Parhaat mahdollisuudet täyssähköauton lataukseen ovat tietenkin kotona, mutta nykyisin latauspaikkoja voi löytää paljon muualtakin. Monien kauppojen pihoissa ja ostoskeskusten parkkihalleissa on latauspaikkoja, joissa autoa saa ladata ilmaiseksi sen aikaa, kun on ostoksilla. Jos täyssähköautolla lähtee pidemmällä reissulle, on hyvä tehdä etukäteissuunnitelma siitä, missä autoa lataa. Latauksessa kestää aikaa, joten tauot ovat väistämättä pidempiä. Sen lisäksi on tärkeää selvittää, missä paikoissa reitin varrella on latausasemia. Täyssähköauto sopii loistavasti autoilijalle, joka arvostaa äänetöntä ajo ja haluaa autoltaan ympäristöystävällisyyttä. Sähkö on toki bensiiniä tai dieseliä edullisempi tapa ajaa, mutta toisaalta täyssähköautoissa on myös huonot puolensa. Jopa käytetty täyssähköauto on huomattavasti kalliimpi kuin muut autot edes uutena ostettuna. Tämä valinta sopii siis niille, joilla on suuri budjetti autoa varten.

Budjetti määrittää auton valinnan

Monella on tarkka budjetti ennen auton ostamista. Budjetti riippuu paljon siitä, millaista autoa on ostamassa. Vanhemmat käytetyt autot ovat huomattavasti edullisempia kuin uudemmat autot, joilla ei ole vielä niin paljon ajokilometrejä takana. Jos auton budjetti on alle 10 000 euroa, ei silloin kannata miettiä hybridiä tai sähköautoa. Ne ovat vielä sen verran harvinaisia, että hinnat ovat muita autoja kalliimpia.

Niin käytettyjen kuin uusien autojen kohdalla hintaan vaikuttaa auton merkki. On olemassa merkkejä, jotka ovat aina muita kalliimpia. Esimerkiksi kaikki Mercedes Benzin mallit ovat arvokkaita ja myös säilyttävät arvonsa hyvin. Toisaalta taas Mercedes Benz on vielä kaikkien saatavilla, mutta kaikki luksus- ja urheiluautot eivät ole. Kaikkein kalleinta autoa ei muutenkaan kannata ostaa, jos autolla ei aja paljon. Jos taas kilometrejä kertyy, on auton oltava hyvä. Uusi ja hyväkuntoinen auto takaa sen, että kilometrejä on mukava taittaa. Kun kaikki autossa on kunnossa, on ajomukavuus huipussaan. Jokainen pitkiä työmatkoja ajava tietääkin sen, että autoon on panostettava.

Bensiini- ja dieselautoja vertailtaessa kiinnitetään huomiota ajokilometreihin. Jos autolla ei aja paljon, kannattaa diesel unohtaa. Dieselissä verot ovat huomattavan paljon kalliimpia kuin bensiiniautoissa. Säästö syntyy ainoastaan polttoainekustannuksissa, jos dieselillä ajaa paljon. Nykyään diesel on kuitenkin kirinyt lähemmäs bensan hintaa, joten eroa on yhä vain vähemmän. Bensiiniautot ovat Suomessa kaikkein yleisimpiä ja sen vuoksi ne ovat myös kaikkein edullisimpia. Hyväkuntoisen bensa-auton voi löytää jo muutamalla tuhannella eurolla, joten bensiinikäyttöiset autot sopivat jokaiselle budjetille.

Nykyään autoja on paljon erilaisia, joten valinnanvaraa riittää. Sen vuoksi auton ostaminen ei ole kovin helppoa, vaan taustatyötä on tehtävä. Tulevaisuudelta voidaan odottaa, että autoja ja erilaisia käyttövoimia tulee olemaan entistä enemmän. Voidaan myös olettaa autoilun menevän ympäristöystävällisempään suuntaan.